Het komt nog wel eens voor dat de betaling van een factuur ongedaan gemaakt moet worden. Als de geannuleerde betaling voortvloeit uit een gestorneerde incasso opdracht, dan kan de storno met behulp van een CAMT-bestand  verwerkt worden.

Wanneer de klant via een andere betaalwijze dan incasso heeft betaald en deze betaling geannuleerd moet worden, dan is het niet mogelijk om dit geautomatiseerd via een CAMT-bestand te laten verlopen. In dit soort gevallen zal de betaling dus handmatig geannuleerd moeten worden, wat kan via de module Verkoop.

Zoek binnen deze module de factuur op waarvan de betaling geannuleerd moet worden. Klik vervolgens op deze factuur en druk op de knop Registreer betaling. Vanuit het venster dat geopend wordt, kan de betaling geannuleerd worden. Binnen dit venster worden onderstaande gegevens weergegeven:

1. Het contact waar het om gaat.
  2. Het bedrag dat teruggeboekt wordt.
  3. De betaalmethode die gebruikt wordt om het bedrag terug te boeken.
  4. De dag en tijd waarop het bedag teruggeboekt wordt.
  5. Het verkooppunt waarop het bedrag teruggeboekt wordt.
  6. De reden waarom de betaling teruggeboekt wordt.

Nadat de factuur verwerkt is, zal deze de status Openstaand of Verlopen mee krijgen. De status die de factuur krijgt is afhankelijk van de betalingstermijn die in is gesteld voor de betaalmethode in kwestie. De duur van de geldende betalingstermijn kan nagekeken worden via de bedrijfsinstellingen.

Als de factuur op een later tijdstip alsnog betaald zal worden, dan kan deze op Openstaand  blijven staan. In het geval dat de factuur niet meer betaald moet worden dan kan deze gecrediteerd worden.