Vanuit de module Website kunt u formulieren toevoegen aan pagina’s. Zodoende zult u de formulieren ook toe gaan voegen vanuit de sub-module Paginas.

Zodra u het pagina-overzicht voor u heeft, kunt u de pagina opzoeken waaraan u het formulier toe wilt gaan voegen. Klik, zodra u deze pagina gevonden heeft op de (+) knop. Deze bevindt zich naast de Bewerk knop. Er zal dan een nieuw venster geopend worden en vanuit dit venster kan het formulier klaar worden gezet.

In het veld Titel kunt u het formulier een naam geven waarmee u het gemakkelijk terug kunt vinden in het pagina-overzicht. Het veld Type kunt u instellen op Form. Het Volgorde veld kunt u laten staan zoals het is, dit wordt automatisch door het systeem aangevuld en door de checkbox Actief aan te vinken zal het formulier zichtbaar worden.

Klik zodra alle bovenstaande velden gevuld zijn op Geavanceerd en voer onder CSS Klasseniceform in, om de speciaal voor uw site ontworpen formulierstijl te implementeren. Druk nu op Aanmaken om het formulier op te slaan, of op Save and configure om direct door te gaan met het vormgeven van het formulier. Vanuit het pagina-overzicht kan het formulier opnieuw geopend worden door op het icoontje van het Tandwiel te klikken.

Formulier vormgeven

In het scherm van waaruit het formulier vorm kan worden gegeven, kan het veld Type  op Save/email data blijven staan. Bij het inzenden van het formulier worden de gegevens dan naar u en/of de gebruiker gemaild.

Velden toevoegen en bewerken

Via de waarde Veld toevoegen kunt u formuliervelden aanmaken. Er zal dan een nieuw scherm geopend worden waarin het type formulierveld geslecteerd kan worden.

Met het type Input voegt u een standaard invulveld toe aan het formulier. Met het type Text area kunnen commentaar velden toe worden gevoegd (voor eventuele opmerkingen/bijzonderheden) en met het type Select box wordt een uitklapveld toegevoegd, waaraan u zelf de te selecteren waarden toe kunt voegen.

Met het type Check-box voegt u een veldje toe dat aangevinkt mag/moet worden om het formulier in te kunnen zenden( denk hierbij vooral aan de algemene voorwaarden incassomachtigingen). Met het type Radio button kunt u velden zoals: Geslacht toevoegen aan het formulier. Voor elke optie maakt u dan een radiobutton aan.

Ook kunnen er nog datumvelden toe worden gevoegd via het type Date select, daarnaast is het mogelijk om een knop toe te voegen waarmee gebruikers een bijlage aan hun inschrijfformulier toe kunnen voegen dit kunt u doen door het knoptype File te selecteren.

Bij het aanmaken van een knop of veld, zal sowieso een Label en een ID toe moeten worden gevoegd. Het veld Plaatshouder is niet verplicht, dit is de doorzichtige waarde die wordt weergegeven, op het moment dat de gebruiker nog niets in heeft gevuld. In het Label veld kunt u de naam van het veld opgeven, deze kunt u ook in het veld ID zetten. Als u dit allemaal in heeft gesteld kunt u er ook nog voor kiezen om een Validatie in te stellen.

Door deze op None te zetten, zal het systeem niet nalopen of dit veld in is gevuld. Door de waarde op Not blank in te stellen juist wel. Voor Email & Telefoonvelden zijn speciale validatie mogelijkheden beschikbaar. Wij raden aan deze validatiemethoden uitsluitend voor deze velden te gebruiken.

Als u het gewenste veld in hebt gesteld, kunt u deze Opslaan. U zult dan weer terugkeren in het beginscherm, van waaruit het formulier naar wens aan kan worden gepast. Vanuit dit scherm kunt u elk toegevoegd veld bewerken door op de Bewerk-knop te klikken naast dat veld.

Zodra alle velden toe zijn gevoegd, kan de tekst op de Verzendknop in worden gegeven. Dit kan iets in de trant van Verzenden! of Inschrijven! zijn. Vervolgens kunt u via het veld, Bij inzenden gegevens, aangeven of de gebruiker een bericht te zien krijgt bij het inzenden van het formulier, of naar een bedank pagina om word geleid.

Als u de waardes in heeft gegeven, kan het formulier op worden geslagen, om zo de wijzigingen te bewaren. Om het formulier ook op een webpagina weer te kunnen geven, zult u het venster, van waaruit het formulier aan kan worden gepast, wel weer opnieuw moeten openen. Dit kunt u doen door op het icoontje van het Tandwiel te klikken.

Het formulier op de pagina plaatsen

Om het formulier op de pagina zichtbaar te maken, kunnen alle velden in het sjabloon onder Geavanceerd geplaatst worden. Dit kunt u doen door de checkbox Sjabloon gebruiken aan te vinken, er zal dan een teksteditor tevoorschijn komen. Onder deze teksteditor bevinden zich alle velden die u aan het formulier toe heeft gevoegd.

Naast elk veld staan twee zwarte knoppen genaamd Label & Veld. Via deze knoppen kunnen de formulier velden op de pagina geplaatst worden. Label wordt gebruikt voor het plaatsen van het door u ingevulde label op de betreffende pagina en Veld wordt gebruikt om het invulveld op zichtbaar te maken op die pagina. Zodra u dit heeft gedaan kunt u de Error messages boven het formulier plaatsen door op de gelijknamige knop te klikken. Vervolgens kunt u onder de formuliervelden de verzendknop plaatsen, dit kunt u doen door op de knop Submit button te klikken. Zodra dit allemaal door is gevoerd kunnen de wijzigingen opnieuw opgeslagen worden.

Het ingevoerde formulier per mail ontvangen

Om het ingevulde formulier per mail te ontvangen, kunnen de Labels  en Velden zoals deze onder Geavanceerd weg zijn gezet, direct overgenomen worden en geplakt worden in de teksteditor. De teksteditor wordt weergegevenals je eer het tab ,Verstuur naar dit mailadres, aanvinkt en vervolgens de checkbox, Gegevens per mail ontvangen?, aan zet.  In het veld Mailadres kan vervolgens het ontvangst adres op worden gegeven. In het veld Onderwerp kan een onderwerp aan de mail toe worden gevoegd.

Een mail naar de klant versturen

Een mail kunt u naar de klant versturen door op het tabje Verzend e-mail naar gebruiker te klikken. Hierin kunt u bijvoorbeeld een generiek bedank bericht verwerken. Zodra u dit bericht op heeft gesteld, kunt u op Opslaan drukken en verolgens kunt u de pagina nalopen waaraan u het formulier toe heeft gevoegd.